Nokia, İngiltere’de HTC’ye açtığı patent davasını kazandı, satış yasağı gelebilir

Bir süre önce One modelinde kullandığı mikrofonlar nedeniyle Nokia ile davalık olan HTC, geçtiğimiz aylarda farklı bir patent davası nedeniyle yine Nokia tarafından mahkemeye verilmişti.

İngiltere’de açılan davada Nokia, ses ve metin mesajlarını iletmek üzere HTC cihazlarında kullanılan bir teknolojinin kendi patentlerini ihlal ettiğini iddia etmekteydi. Aynı davalar Almanya, İtalya, Japonya ve ABD’de de açılmıştı.
İngiltere mahkemelerinin dün verdiği karara göre HTC bahse konu patentleri çiğnemiş kabul edildi ve Nokia’nın da dava konusu cihazlara satış yasağı getirilmesi için talepte bulunma hakkı doğmuş oldu.
Nokia karardan oldukça memnunken HTC hayal kırıklığına uğradığını ve derhal temyize gideceklerini açıkladı.
Nokia’nın vakit kaybetmeden patent ihlali yapan HTC cihazları için İngiltere’de satış yasağı talebinde bulunacağı tahmin ediliyor. Bu cihazlar arasında HTC One da bulunuyor. Bir süredir mali sıkıntılar yaşayan ve cihaz satışlarını artırmaya çalışan HTC için dünyanın en büyük akıllı telefon pazarlarından birinde meydana gelen bu gelişme sıkıntıları daha da artırabilir.
Nokia’nın patent lisanslarından elde ettiği gelir bu yıl 600 milyon doları aşacak ve firmanın bundan sonra patent konusunda rakip firmaları daha da sıkıştıracağı belirtiliyor. Nokia hali hazırda pek çok ülkede HTC’ye karşı 50’den fazla patent davası açmış durumda.
&s tarafından.|2013-11-01T23:21:42+02:00Cuma, Kasım 1, 2013|Kategoriler: Duyurular, Genel, Haberler, Marka, Patent, Tasarım|Nokia, İngiltere’de HTC’ye açtığı patent davasını kazandı, satış yasağı gelebilir için yorumlar kapalı

Patent ne demektir? Patent belgesi var mıdır? Sözlük anlamı olarak patent nedir?

Bir sınai veya ticari buluşun, imal ve satış hakkının belli bir süre için bir şahsa veya firmaya ait olduğunu gösteren devletçe onaylı resmi belge, “buluş belgesi”, “uyrukluk belgesi” veya “ihtira beratı”patent

Patent hakkı, çoğunlukla buluş sonucu olan mamullerle sınırlı tutulur. Patent, sınai mülkiyet haklarından biridir. Seri halinde imal edilecek olan malın belli standartlara uygun olarak yalnız ilk imalatçı tarafından üretilmesi hakkını temsil ettiği gibi, buluşun çalınmasından ve taklitlerinden korunmasını da sağlar. Patent hakkı, genellikle her ülkenin kendi sınırları içinde geçerlidir. Patent sahibi, imal edeceği mamulün başka ülkeler için de patent hakkını isterse, ayrı ayrı o ülkelere müracaat etmesi gerekir. Bazı ülkeler, başka ülkede alınan patent hakkının belli şartlar dahilinde kendilerinde de geçerli olmasına izin verirler. Beynelmilel patent hakkı mevcut değildir.

Patent verme uygulaması 15. yüzyılda İtalya’da başladı. Sonraki 200 yıl içinde Avrupa ülkelerine de yayıldı. Resmi patent tescili 1790’da Amerika’da, 1791’de Fransa’da başladı. Sonraki yıllarda birçok ülkede patent kanunları çıkarıldı.
Bir buluşa patent verilirken bazı şartlar aranır. Başkası tarafından tasarlanmış olmaması, genellikle bir yenilik taşıması, ilgili olduğu alanda önemli bir ilerleme getirmiş olması arzu edilir. Temelsiz buluşlara patent verilmez. Patentli mamüllerinde değişiklik yapan kaşifler, müracaat etmek suretiyle “ek patent” alabilirler.

Patent, bir çeşit şahsi mülktür. Satılabilir, ipotek edilebilir ve miras olarak kalabilir. Patent sahibi, ürettiği malının başkaları tarafından imalini, kullanımını ve satılmasını engelleme hakkına sahiptir. Dilediği kimselere buluşunun imal, kullanım veya satış haklarından herhangi birini bir lisans aracılığı ile devredebilir. Buna karşılık imtiyaz hakkı veya başka çeşit karşılık alır. Patentli bir mamülden yetkisiz olarak faydalanmaya kalkışanlar mahkeme kararıyla tazminat ödemek zorunda kalırlar. Buluşların kalitesine göre patent süreleri farklı olmakla birlikte çoğu ülkede 16-20 yıl arasında değişir. Sosyalist ülkelerde patent uygulaması yoktur. Ancak buluş sahibine bazı tavizler sağlayan bir sertifika verilmektedir.

Sözlükte “patent” ne demek?
1. Bir buluşun ya da o buluşu uygulama alanında kullanma hakkının bir kimseye ait olduğunu gösteren belge; bir durum ya da bir işi yalnızca kendi yetkisi altında görme.
2. Uyrukluk belgesi.
3. Gemilere ayrıldıkları limanın sağlık durumu için verilen belge.

&s tarafından.|2013-11-01T23:14:29+02:00Cuma, Kasım 1, 2013|Kategoriler: Duyurular, Genel, Haberler, Marka, Patent, Tasarım|Patent ne demektir? Patent belgesi var mıdır? Sözlük anlamı olarak patent nedir? için yorumlar kapalı

Patent ve marka başvuru sayısı arttı

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan, “Türkiye’deki patent başvuruları son 10 yılda çok fazla arttı. Son iki yıldır Avrupa’da, en çok marka başvurusu yapılan ülkeyiz” dedi.

Asan,  yaptığı açıklamada, günümüz ekonomisinin merkezinden bilgi olduğunu belirterek, “bilgi” denince akla, bilgi ürünleri, marka, tasarım ve patent geldiğini kaydetti.
Rekabet ortamında başarılı olabilmek, ekonomik anlamda ayakta durabilmek, ihracat yapabilmek için bilgi ürünlerinin farkında olunması gerektiğini ifade eden Asan, şöyle konuştu:
“Bilgi ürünleriyle ilgili bir stratejinin olması gerekiyor. 2008 ekonomik krizinden en çok etkilenen işletmeler, fikri mülkiyet stratejisi olmayan işletmelerdi. Türkiye’deki işletmelerimizin yarına daha sağlıklı bir şekilde girebilmesi, yarınların beklenmeyen türbülanslı atmosferine hazırlık yapmaları için patent, marka başvurusu yapmaları açısından bir proje gerçekleştirdik. Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Projesi ile KOBİ’lerimize patent ve marka başvurusu yapma, markalaşmanın önemi şeklinde birebir danışmanlık yapıyoruz. Amacımız daha yüksek katma değerli ürünlerin ortaya çıkması, KOBİ’lerin daha sağlıklı yapıya kavuşmasıdır. Proje, ülkemize fayda sağlayacaktır.”
“Sınai mülkiyet başvuruları artıyor”
Asan, istikrarın ekonomilerin sürdürülebilir olması için son derece önemli olduğunu bildirdi.
Yatırımcının istikrarı görmeyince beklemeye geçtiğini anlatan Asan, şöyle devam etti:
“Buna ‘durağan mod’ diyoruz. Ekonomik istikrarı olan ülkelerde gelecek görünüyorsa, politikalar noktasında bir endişe yoksa, yatırımcı yeni iş imkanlar yaratabiliyor. Ülkemiz son 10 yıldır istikrarlı bir süreç yaşıyor. Türkiye ekonomisi son 10 yılda üç kat büyüdü. Türkiye’deki patent başvuruları son 10 yılda çok fazla arttı. Son iki yıldır Avrupa’da en çok marka başvurusu yapılan ülkeyiz. Ülkemizdeki patent başvuruları her yıl yüzde 15 artıyor. Patent başvurularıyla ekonomi arasından direkt bir korelasyon var. Yatırım yapan kişi patent ve marka başvurusu yapıyor. Böylece ekonomi büyüyor. Ülkemizdeki ekonomik istikrar bizleri de olumlu etkiliyor. Türkiye’de sınai mülkiyet başvuruları artıyor. Böylece daha sağlıklı bir ekonomik yapıya geçiyoruz.”

&s tarafından.|2016-10-29T01:34:06+03:00Cuma, Kasım 1, 2013|Kategoriler: Duyurular, Genel, Haberler, Marka, Patent|Patent ve marka başvuru sayısı arttı için yorumlar kapalı
Go to Top