İstanbul’da, Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde, 24-26 Nisan 2013 tarihlerinde düzenlenen “Sahtecilik ve Korsanla Mücadele Forumu Küresel Kongresi 7. Toplantısı” başladı.

Toplantının açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN, günümüzde sahtecilik ve korsan meselesinin, ekonomiden sağlığa, sanattan güvenliğe kadar tüm ülkelerin ortak sorunu haline geldiğine dikkat çekti. Bu tür suçların bireysel olmaktan çıkıp büyük suç örgütleri tarafından yönetildiğini ifade eden Başbakan ERDOĞAN, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sahtecilik ve korsanla mücadele sınırların ve gümrüklerin önemi hepimizin malumudur. Bir ülkenin sadece kendi sınırlarını kontrol etmesi, kendi gümrüklerini sıkı tutması meselenin çözümü için yeterli değil. Sahtecilik ve korsan uluslararası dayanışmanın kaçınılmaz olduğu bir alandır.”

Yoksulluk göç ve terör kadar kaçakçılık ve sahteciliğin de küresel bir sorun olarak ortaya çıktığını ifade eden Başbakan ERDOĞAN “Sahtecilik ve korsan nasıl küresel bir mesele ise çözümü de küresel bir dayanışma gerektiriyor. Hiçbir ülke böyle küresel bir meseleyi tek başına sona erdiremez. Meselenin sosyal boyutu da dikkate alınmalı. Hırsızlık suçtur. Hırsızlık insani değerlerin ayaklar altına alınmasıdır. Hırsızlığa hiçbir şart altında müsaade edilemez. Ancak, küresel sistem hırsızlarla mücadele ettiği kadar hırsızlığı doğuran sebeplerle de mücadele etmelidir. Yoksullukla mücadeleye hedeflemeden sadece hırsızlıkla mücadele hesap başarılı olmamıştır. Esas olan sivrisinekler yerine bataklığı kurutmaktır. Sahtecilik ve korsan meselesinde de insanları çalmaya iten nedenleri gündeme taşımak zorundayız” dedi.

Sahtecilik ve korsan ürünlerin yasadışı ticaretinin önlenmesinde giderek artan sorunların tartışılması ve politika önerileri üretilmesi amacıyla düzenlenen toplantıya Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN da katılım sağladı.

Kongre, sahtecilik ve korsanla mücadele etmek üzere işbirliğinin sağlanması, toplumsal bilincin artırılması ve sürdürülebilir çözümlerin geliştirilebilmesi için uluslararası bir platform oluşturulması amacını taşıyor.

Ayrıca, taklitle mücadele konusuna dikkat çekmek, tüketicilerde orijinal ürün kullanma yönünde farkındalık yaratmak amacıyla Türk Patent Enstitüsü desteğiyle düzenlenen ‘Taklit Ürünlerin Tehlikeleri Sergisi’ Kongre süresince aynı yerde gezilebilecek.

Sergide kişisel bakım, tekstil, saat ve ayakkabı gibi ürünlerin taklit ve orijinalleri bir arada sunularak, marka taklitçiliği ve ihlallerinin; marka sahiplerine, tüketicilere, ülkemiz ekonomisine ve imajına verdiği zararlara dikkat çekiliyor.