PATENT NASIL ALINIR – SÜREÇLER

BAŞVURU ÖNCESİ YAPILACAKLAR

Buluş olduğu iddia edilen şey gerçekten buluş mudur diye uzman bir patent vekili tekniğin bilinen durumu konusunda bir ön-araştırma yapar,
Ön araştırma sonucunda buluş olduğuna karar verilirse, buluş sahibinden buluşu ayrıntılı bir şekilde anlatan taslak bilgi, belge ve resimler alır,
Patent vekili buluşçudan aldığı bilgi ve varsa resimlerle buluşu anlatan patent tarifnamesini usulüne uygun bir şekilde yazar, buluşçuya bu patent tarifnamesini incelenmek üzere gönderir. Buluşçu bu tarifname üzerinde önerilerini bildirir veya gerekli gördüğü düzeltme/ekleme/çıkarma/değiştirme işlemlerini yapar ve patent vekiline yollar.
Patent vekili nihai patent tarifnamesini buluşçu ile istişare ederek tamamlamış olur.

&s tarafından.|2013-04-04T23:53:28+03:00Perşembe, Nisan 4, 2013|Kategoriler: Duyurular, Genel, Haberler, Marka, Patent|PATENT NASIL ALINIR – SÜREÇLER için yorumlar kapalı

PATENT ALMA SÜRECİNİN UNSURLARI

Patent nasıl alınır sorusuna cevap verebilmek için süreci oluşturan basamakları anlamak gereklidir. Patent alma sürecinin esası resmi kurumlara ücretler ödemek, teknik tarifnameler yazmak ve başvuru formları doldurup bunu ilgili resmi kurumlara iletmek ve resmi kurumlardan gelen yazılara ve inceleme raporlarına cevap vermekten ibarettir. Yani 1-MALİ, 2-TEKNİK, ve 3-BÜROKRATİK faaliyetlerden oluşur.

&s tarafından.|2013-04-04T23:50:08+03:00Perşembe, Nisan 4, 2013|Kategoriler: Duyurular, Genel, Haberler, Marka, Patent, Tasarım|PATENT ALMA SÜRECİNİN UNSURLARI için yorumlar kapalı

Patent nasıl alınır

Bu yazıya başlamadan önce Türkiye’de marka tescili için de “patent almak” tabirinin kullanıldığını bilerek bu yazının “buluşlara patent almak” ile ilgili olduğunu ve şayet firma ismi, firma logosu, ürün ismi vs. İşaretleri tescil ettirmek istiyorsak marka nasıl alınır ile ilgili bölümdeki soruların cevapları ile ilgilenmek gerektiğini belirtmeliyim.

&s tarafından.|2016-10-29T01:34:08+03:00Perşembe, Nisan 4, 2013|Kategoriler: Duyurular, Genel, Haberler, Marka, Patent, Tasarım|Patent nasıl alınır için yorumlar kapalı

Novartis, Hindistan’daki patent mücadelesini kaybetti

Mahkeme, patentin ancak yeni bir ilaca verilebileceğini öne sürerek, İsviçreli Novartis’in halihazırda var olan kanser ilacı Gleevec’in türevleri için yaptığı patent başvurusunu reddetti.

Hintli ilaç üreticisi Cipla’nın avukatı Pratibha Singh, mahkeme kararının uluslararası ilaç şirketlerinin, var olan ilaçların yeni sürümleri için Hindistan’da yeniden patent almalarını engelleyecek emsal karar olduğunu söyledi.

Kanser Hastaları Dayanışma Derneği avukatlarından Anand Grover, bu kararı uzun süredir beklediklerini ve mahkemenin Novartis’in talebini geri çevirmesinden memnun olduklarını söyledi.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü gibi yardım kuruluşları da Novartis’e patent verilmesine karşı çıkıyordu.

Hindistan’da üretilen ucuz kanser ilaçlarının, kendi ürününün çok benzeri olduğunu ileri sürerek bu ilaçların patent hakkını almaya çalışan Novartis, 2006’dan bu yana hukuk mücadelesi veriyordu.

Gelişmekte olan ülkelere ucuz ilaç sağlayan Hint ilaç endüstrisi ise Novartis’in yoksullara pahalı ilaç satmaya çalışmakla suçluyordu.

Kronik lösemi tedavisinde kullanılan Gleevec, 2 bin 600 dolara, Hindistan’da üretilen muadili ise 175 dolara mal oluyor.

&s tarafından.|2013-04-04T23:42:55+03:00Perşembe, Nisan 4, 2013|Kategoriler: Duyurular, Genel, Haberler, Marka, Patent, Tasarım|Novartis, Hindistan’daki patent mücadelesini kaybetti için yorumlar kapalı

‘Markam 2023’ Zirvesi

International Business School (ITEC) tarafından düzenlenen, Türk Patent Enstitüsü’nün de destek verdiği Ankara Marka Zirvesi’nin üçüncüsü bugün Ankara Sheraton Otel’de yapılıyor.

Prof. Dr. Habip ASAN, “Markam 2023” zirvesinde yaptığı konuşmada, ülke olarak 2023 yılına odaklandığımız bir dönemde gerçekleştirilen bu etkinliğin temasının “Markam 2023” olarak belirlenmiş olmasının son derece olumlu olduğunu belirterek, “Hiç kuşkusuz, 2023 yılının ülkemiz açısından çok büyük bir sembolik anlamı var. Bin yıllara dayanan köklü bir devlet geleneğine sahip olmamıza karşın, modern anlamda Türkiye Cumhuriyetimizin tarih sahnesinde bir yüzyılı devirecek olması, basitce geçiştirilecek bir olay değil. Hafızası olan her toplum için böyle bir tarihin önemli olduğu aşikârdır” dedi.

2023 yılı için ortaya konulan hedeflerin herhangi bir stratejik plan dönemi için konulan hedeflerle mukayese edilemeyeceğini, söyleyen Prof. Dr. Habip ASAN, bu nedenle, uzun vadeli hedeflerimize ulaşma noktasında, kalıcı çözümler üretmek, etkin işleyen mekanizmalar geliştirmek ve bütün rekabet araçlarını etkin bir şekilde kullanmak zorunda olduğumuzu ifade etti.

Markalaşma için etkin araçlar geliştirilmesi ve bunların etkin şekilde kullanılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. ASAN, işletmelerin ürünlerini veya hizmetlerini tanıtırken, diğer firmalarınkinden ayırt etmek zorunda olduklarını söyledi.

Bu ayrım için en etkili yolun marka ve markalaşma olduğunu dile getiren Prof. Dr. ASAN, Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında 10 küresel marka yaratma hedefi bulunduğunu anlattı. Türkiye’nin nitelikli buluşlarla ve yöresel özellikleri coğrafi işaretlerle koruyarak markalaşacağına işaret eden Prof. Dr. ASAN, şunları kaydetti:

“Marka başvuruları konusunda ülkemizin dinamizmine şahit olmaktan son derece memnunuz. Aralık 2012’de Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı tarafından yayımlanan Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu’na göre, ulusal ve uluslararası düzeyde patent, marka ve tasarım performansına göre, genel klasmanda 16. sırada yer alıyoruz. Ancak ulusal düzeyde performanslara göre ise dünyada 9. sıradayız. 2012 yılı itibariyle 110 binin üzerinde marka başvurusu ile Avrupa’da en fazla marka başvurusunun yapıldığı ülke konumundayız. Bu sayılar tek başına markalaşma düzeyini yansıtmıyor olabilir. Ancak bu veriler marka konusunda ülkemizin önemli bir farkındalık düzeyine eriştiğimizi gösteriyor.”

Prof. Dr. Habip ASAN, TPE olarak Türkiye’nin 2023 hedeflerine paralel bir şekilde yılda 50 bin yerli patent başvurusunun yapıldığı ve dünyada yerleşmiş Türk tasarım imajına sahip bir ülke haline gelmesini amaçladıklarını söyledi. Prof. Dr. ASAN, şöyle devam etti:

“Katma değeri yüksek buluşlar üretme noktasında üniversitelerimizi sınai mülkiyet sisteminin içerisine aktif bir şekilde dahil etmek için ve üniversite patentlerini artırmak için yoğun girişimlerimiz var. TBMM’ye sevk edilen ve sınai mülkiyet sisteminin bütününe yönelik iyileştirmeler içeren kanun tasarısının komisyonlarda görüşülme süreci hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu tasarının yakın bir zamanda yasalaşmasını bekliyoruz.”

Zirveyi organize eden ITEC Eğitim ve Danışmanlık Kurucu Başkanı Akın YILMAZ, Markam 2023’ün, Türk markalarının 10 yıl içinde gelmesi gereken hedefleri ortaya koyduğunu ifade etti.

Dünya Yaşlılık Derneği Başkanı Umut ÇINAR, “Ayaş’ta kurduğumuz ekolojik yaşam çiftliklerini Haziran, Temmuz’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımızla açacağız” dedi.

&s tarafından.|2013-04-04T21:55:08+03:00Perşembe, Nisan 4, 2013|Kategoriler: Duyurular, Genel, Haberler, Marka, Patent, Tasarım|‘Markam 2023’ Zirvesi için yorumlar kapalı
Go to Top